Eerste schoolweek!
19 september 2024 - Coventry, Verenigd Koninkrijk
Daar zijn we weer. Het is inmiddels een week geleden dat ik jullie voor het laatst ge-update heb over de gang van zaken aan de andere kant van de Noordzee. Toen jullie je inschreven voor de mailing-list had ik belooft 3-4 weken te doen, maar dit is alweer de zoveelste in een korte tijd ... In het begin heb je nou eenmaal meer te vertellen. Nou en of ik wat te vertellen heb! So sit back, relax, and enjoy the ride!
London
ik was de vorige keer gebleven bij dat ik naar London zou gaan. London is altijd al één van mijn favoriete steden geweest, en dat zal het altijd wel blijven denk ik. Nadat ik pa en ma op de trein had gezet en nog niet zoveel buren had, wilde ik er eigenlijk toch wel even uit. Even uit Coventry ook. Dus met mijn kortingskaart kon ik voor €20 retour naar London. Dit is voor Engelse begrippen spot goedkoop. De treinrit duurde in de (vanwege de prijs) stoptrein zo'n 1u40minuten. Echter besloot ik deze keer om niet de toerist highlights te gaan doen, maar liever iets wat ik nog niet eerder had gezien. Ik ben naar Greenwich geweest (bekend van de 0 mediaan van onze klok) en naar Richmond, wat een schattige wijk in het zuidwesten van London.
Voorbereiding voor school
Verder stond vorige week, en met name het weekend na London, in het teken van voorbereiden voor school. Zo ben ik naar de winkel gegaan om pennen en collegeblokken te scoren, en moest ik ook nog even m'n nieuwe bankpas activeren. Eigenlijk is het stiekem wel een beetje cool om in het bezit te zijn van zo'n buitenlandse bankpas ;)
Gelukkig was ik op tijd met de collegeblokken want zondag leek het wel oorlog in de B&M, want iedereen moest natuurlijk collegeblokken hebben en waren ALLE schappen nagenoeg leeg zondag einde middag. Inmiddels heb ik ook wat meer buren. Het is niet echt vrienden materiaal, maar een praatje tijdens het koken of in de keuken is altijd wel leuk!
Eerste schoolweek
Na wat administratief gedoe, waar veel studenten last van hebben helaas, kon ik last minute eindelijk bij mijn schoolrooster. In mijn studie moest ik meteen een afstudeerrichting kiezen. Ik kon kiezen uit een technische, operationele of een management richting. De management richting sluit het beste aan bij waar ik heen wil, en sprak mij het meeste aan. Ik heb 4 vakken dit semester, volgend semester ook trouwens, en elke dag is bestemd voor één vak. Dit is wel heel erg relaxed, want zo hoef je op een dag je hoofd maar bij één onderwerp te houden. We hebben twee type lessen een "Lecture" (hoorcollege) en een "tutorial" (werkcollege). Ik ga elke dag even kort langs. Ook plaats ik een foto van de docenten, dat is misschien wel leuk.
Ik heb nu een stuk of 5 klasgenoten, maar ze verwachten dat er nog een stuk of 10 komen. Het is hier gebruikelijk dat mensen wat later komen door visa en of inschrijfproblemen. Het is in ieder geval al erg gezellig met deze klasgenoten, dus dat beloofd een leuk jaar te worden!
Maandag
Op maandag heb ik "Industry 4.0" van Dr. Obi. In dit vak gaan ze mij alles leren over de industrie van de toekomst. Dingen zoals: AI, automatisering en slimme fabrieken komen allemaal aan bod. Aan het einde van deze module zou ik moeten begrijpen hoe de digitalisering zich gaat ontwikkelen en welke innovatieve technieken er zijn en hoe ze mijn technische bedrijf / werkplek kunnen helpen. De toetsing is het maken van een groepspresentatie en het oplossen van een vraagstuk in een case study.
Dinsdag
Op dinsdag heb ik "project management", eigenlijk verklapt de naam al veel. Dit vak gaat mij leren hoe ik een project goed kan managen. Niet alleen het leiden van een project komt aan bod, maar ook hoe je elk onderdeel van een project (probleemstelling, hypothese, planning, budget) zo goed mogelijk kan uitwerken, wat je als projectleider natuurlijk zelf als de beste moet kunnen. Hier is de toetsing een individueel verslag en een groepspresentatie. Dit is wel het vak waar ik al het meeste kaas van gegeten heb, omdat we dit in Nederland al dubbel en dwars leren op het HBO. Deze docent heeft trouwens wel echt een (Noord-) Iers accent. In het begin een beetje moeilijk te volgen. Voor het thuisfront misschien wel leuk: deze docent fietst, rent, zwemt, doet triathlons, gravelbike races en marathons.
Woensdag
Op woensdag heb ik "Supply Chain Management". Dit was eigenlijk ook een beetje het onderwerp van mijn afstudeeropdracht, en heb ik toen al best veel over geleerd. Dit is een belangrijk en actueel onderwerp in de luchtvaart. Dit is overigens ook het vaak waar ik de minste kaas van heb gegeten behalve de zelfstudie tijdens het afstuderen. Ik kijk er dus erg naar uit om hier veel van te leren. De docent maakt het overigens een stuk leuker nog. Het is een hele joviale, toegankelijke man die je liever als vriend ziet en je altijd aan een baan wilt helpen als je klaar bent met studeren. Dit vak gaat mij leren om de toelevering van onderdelen ("supply") in een grote schakeling van processen ("chain") goed te managen en te verbeteren ("management"). De toetsing is twee groepspresentaties.
Donderdag
Op donderdag heb ik les van mijn opleidingsmanager. De andere docenten maakten al grapjes dat hij altijd rondloopt alsof de hele universiteit van hem is. Daar is geen woord aan gelogen. Hij is heel erg streng en heel erg van de oude stempel. De toetsing is dan ook gewoon ouderwets twee moeilijke tentamens. Ik krijg van hem Financial Decision Making and Risk Analysis. Dat is een hele mond vol, makkelijk gezegd ga ik leren waarom je als manager bepaalde financiële keuzes kan maken en welke risico's daarbij horen. Een lekker economisch vak met ouderwets rekenen. Ik heb onwijs veel zin in dit vak, want dit vak is ontzettend veel toegevoegde waarde in de luchtvaart en zoveel economie heb ik ook nog niet gehad op de HvA.
Vrijdag & het weekend
Ik heb mazzel met mijn rooster. Op vrijdag heb ik al weekend! ik ga dit weekend gebruiken om even uit te rusten van alle prikkels en indrukken van de afgelopen week. Het is best oké weer, dus ik denk dat ik morgen een biertje op het terras ga drinken. Van het weekend lekker sporten, wassen, boodschappen doen en uitrusten, dan is het ook weer zo voorbij.
Ik dank jullie vriendelijk voor jullie aanwezigheid weer! Volgende week komen vrienden uit Frankrijk, Spanje en Nederland langs! Erg leuk dat is vast ook wel weer een blog waard! Tot dan!
Cheers!

duidelijk in je schrijven . Oma geniet ervan
Zo te lezen een hele interessante en intensieve week,
Maar je hebt al aardig je weg gevonden.
Fijn weekend en tot de volgende keer.
Lieve groet Oma Vellema
Voor nu heel fijn en rustig weekend en even alle eerste indrukken een plek gaan geven🌞🍺🙂